All Posts

Archives

Najveća gastro manifestacija na otvorenom 8. i 9. septembra u Novom Sadu

Drugo međunarodno kulinarsko takmičenje „Vojvodina Culinary Cup“ biće održano 8. i 9. septembra u Limanskom parku u Novom Sadu, kao deo dvodnevnog festivala gastronomije „Ukusi Vojvodine 2018“.

Organska ili samo hrana

Pre neki dan čujem kako jedan prilično uglađen gospodin, više za sebe nego za bilo koga drugog, lepog vaspitanja, gledajući u pravcu natpisa zdrava hrana, kaže: „Ovo je nekad bila samo hrana.” Ja se...

Cipovka

Tradicionalni vojvođanski hleb za celu nedelju, stara dobra cipovka, danas se mesi u vrlo malo mesta u Vojvodini. Karakterističan hleb ovog podneblja poetično nazivaju i “hlebom koji se smeje na mesec”. Za razliku od...

Začiniti nekome ili neku čorbu

Kako izgleda vaša kuhinja iz snova? Moja je prostrana i svetla. U njoj se i priprema i jede. Ima stakleni zid i vrata ka dvorištu. Ima crne i bele, velike pločice po podu, po...

Prefini domaći široki rezanci s tartufima

Sastojci: 400 gr širokih rezanaca 50 gr maslaca 50 gr tartufa 1dl pavlake za kuvanje 1dl vode 1dl belog vina peršun, biber, naribani sir Postupak: Testeninu skuvajte i ostavite na stranu. Maslac, vodu, vino...

Riblja čorba – sve u jedan

Za ljubiteljke ribe, kakva sam ja, ne postoji pitanje da li je supa, čorba ili paprikaš. Samo nek je od ribe i nek je dobra, jaka, ljuta, slasna, i samo nek je kotlić pun....

Gulaš od divljači u lepinji

Sastojci: 1,5 kg mesa od divljači (divlja svinja, jelen, srna) crni luk u težini mesa 6 čenova belog luka razno povrće, oko 400gr (šargarepa, celer, peršun, list peršuna i list celera) 2 kašike gustog...

Supa od morke sa knedlama od pileće džigerice

Sastojci: meso od jedne morke 1 glavica crnog luka 2 šargarepe 1 paškanat 1 koren celera 3 litre vode 1list lorbera 1 kašika soli Knedle sa pilećom džigericom: 1 jaje, biber, 1 kašika masti,...

Supa od petla sa domaćim rezancima

Sastojci: Meso od petla oko 500 gr 3 šargarepe 2 – 3 korena peršuna 1 srednji celer 1 glavica crnog luka so, voda Postupak: Meso i povrće stavite u posudu za kuvanje. Nalijte vodom,...

Tamo raste slatko voće, za džem što se svima hoće

Ljudi se dele na one kojima džemom namazana kriška hleba pada na namazanu stranu i na, zaklete neprijatelje, one kojima kriška pada na onu drugu manje bolnu stranu. Razlog, dakle, neosporan i u isto...