Odeljak

FESTIVAL “UKUSI VOJVODINE”

Otkud „Ukusi Vojvodine“?

Još su stari Rimljani imali poslovicu: “Ako želiš da upoznaš jedan narod, sedi za njihov sto, jedi njihovu hranu, pij njihova vina.” Gastronomska kultura je neodvojivi deo kulturne baštine svakog naroda, a koliko su neki narodi uspeli da očuvaju svoju gastronomiju najbolje govori podatak da je francuska gastronomija 2010. godine upisana na UNESCO listu nematerijalne baštine čovečanstva. Do sada su mnoge regije oko nas plasirale svoju kuhinju i svoje domaće proizvode na turističko tržište , a gastro-turizam postaje sve značajniji u ukupnoj turističkoj ponudi. Iz dana u dan raste broj gastro nomada koji putuju u potrazi za jedinstvenim ukusima.

Sama ideja o festivalu „Ukusi Vojvodine“ se rodila upravo iz potrebe da bogato nasleđe različitih uticaja koji su učinili vojvođansku kuhinju raznovrsnom i posebnom, prezentujemo ljubiteljima dobrog ukusa. Od davnina su se na ovim prostorima ukrštali putevi Istoka i Zapada, mnogi su narodi tu našli svoje utočište, doneli svoje običaje i svoje navike. Umnožavanjem ovih uticaja, mešanjem sa domaćim stanovništvom i podnebljem čija zemlja svako seme dobro prima, rođena je jedinstvena vojvođanska gastronomija i imidž da se u ovde uvek dobro jelo. Naučili smo jedni od drugih da kombinujemo slatko i slano, kiselo i ljuto, rođeni su kuleni i sirevi posebnih ukusa, pavlaka i sitni sir, supe od raznih vrsta peradi, gulaši i paprikaši od divljači i ribe, smele kombinacije začina i razni pekmezi i kompoti, a o testu bi moglo dugo da se priča…

Onda se desilo to da je industrijska i konfekcionirana proizvodnja uzela primat na tržištu i istisnula stare i proverene recepte. Naša borba za vraćanje starim receptima, ukusima i mirisima je ovaj projekat, odnosno festival na kome predstavljamo iznova sve ono što smo već uveliko znali, pa potisnuli ili čak zaboravili.

Festival „Ukusi Vojvodine“ je način da se Vojvodina brendira kao prepoznatljiva enogastronomska destinacija koja privlači mnogobrojne turiste i zaljubljenike u dobru kapljicu i zalogaj, promovišući male poljoprivredne proizvođače i popularizujući tipične vojvođanske proizvode.

U Vojvodini postoji značajan broj domaćinstava i gazdinstava koji pokušavaju da nastave tradiciju svojih predaka, da uzgajaju autohtone vrste, obrađuju zemlju na specifične načine i da pripremaju proizvode onako kako su naše bake i deke to činile. Učešćem na ovom festivalu čuvari vojvođanskog puta od njive preko kujne do trpeze izlaze iz zapećka i neće više biti ni skrajnuti od velikih lanaca i proizvođača, već cenjeni i poštovani kerberi našeg identiteta.

Festival „Ukusi Vojvodine“ je višeslojni događaj koji predstavlja male proizvođače hrane i pića iz čitave Vojvodine, kao i restorane u kojima se neguje tradicionalna vojvođanska kuhinja. A kako predstaviti proizvođače i prodavce hrane i pića ako ne ponuditi proizvode na probu?

Svi zainteresovani za tradicionalnu vojvođansku kuhinju dolaze na festival „Ukusi Vojvodine“, pa dođite i vi, da ne zaboravimo ono u čemu smo tako dobro uživali.

Ako ste zaboravili ili nikada niste ni probali kitnikez ili perkelt, ne smete propustiti festival „Ukusi Vojvodine“

Očekujte, za početak, meze od mangulice do ljutog kulena i raznih sireva sa orasima ili bosiljkom, pa onda pređite na supe od morke i fazana, perkelte, paprikaše, nasuvo s krompirom ili kupusom, pa zasladite sa rezancima s makom, kitnikezom ili šnenoklama, i tek onda okrenite još jedan krug slanog pa slatkog. Mnoga jela nećete naći nigde drugde osim na „Ukusima Vojvodine“.

Festival „Ukusi Vojvodine“ za sladokusce takmičarskog duha

Ako znate da krčkate svadbarski kupus ili riblji paprikaš od dunavske ribe, ili ste još bolji u pravljenju rezanaca, morate se prijaviti na takmičenja za najbolje kuvare iz Srbije i regiona koji će po svojim receptima pripremati jela od autohtonih vojvođanskih namirnica, futoškog kupusa, buše govedine, mangulice, divljači ili dunavske ribe.

Ako volite da sa predznanjem okusite ukuse Vojvodine

Pored konferencije na kojoj festival „Ukusi Vojvodine“ predstavlja entuzijaste prirodnjake koji su napustili grad i upustili se u nimalo lak, ali suštinski prirodniji život na selu, festival „Ukusi Vojvodine“ nudi i edukacije o autohtonim namirnicama, proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom, starim načinima pripremanja hrane, vođenim degustacijama vina ili sira. Za posetioce čije ukuse tek želimo da izgradimo, festival „Ukusi Vojvodine“ organizuje radionice i školice kuvanja zdrave organske hrane i slatkiša, kao i kvizove znanja o vojvođanskoj gastronomiji.

Da sva čula uživaju

Festival „Ukusi Vojvodine“ nudi i muzički meni na kome će biti neodoljiva svirka baka iz Aradca na harmonikama za uz meze, ali i red džezera i red tamburaša za uz perklet i paprikaš. Predah između dva jela možete provesti i u bioskopu na otvorenom gde festival „Ukusi Vojvodine“ predstavlja filmove o primerima dobre prakse o 100% organskim i energetski nezavisnim proizvođačima iz neposrednog okruženja i čitavog sveta.

Kako izgleda Limanski park za vreme „Ukusa Vojvodine”

U ovo vreme kad se sve ređe zastane pa duboko udahne i uživa, festival „Ukusi Vojvodine“ štrči svojom racionalnošću i ljubavlju za prirodom. Kako bi vas podsetili na tradicionalno domaćinstvo, gde se ništa ne baca i sve može još najmanje jednom da se iskoristi, napravili smo sav festivalski mobillijar od paleta, metalnih buradi, kalemova za žicu i kablova, drvenih i plastičnih gajbica, bala sena i svega onoga što možete naći kod bake u dvorištu. Ekološki svesno i odgovorno, festival nudi posuđe i ambalažu od recikliranog papira i biorazgradive plastike, i na radionicama posvećuje pažnju važnim temama iz oblasti ekologije i obnovljivih izvora energije.