Začiniti nekome ili neku čorbu

  • Home
  • BLOG
  • Začiniti nekome ili neku čorbu

Kako izgleda vaša kuhinja iz snova? Moja je prostrana i svetla. U njoj se i priprema i jede. Ima stakleni zid i vrata ka dvorištu. Ima crne i bele, velike pločice po podu, po zidovima bele ciglice. Pretinci su, takođe, beli sa ručkicama od gvožđa, a frižider i aspirator crveni. Na sredini je veliki sto sa fiokama sa svih strana okružen visokim stolicama. Pored vrata koja vode u dnevnu sobu stoji visoka, stamena, a staklena bidermajer vitrina sa maminim čašama od češkog kristala sa venčanja i svekrvinim servisom za kafu od ruskog porcelana. Na istočnoj strani ima veliki dvokrilni prozor sa širokom daskom ispred. Tu, ispod prozora je sudopera, a na dasci saksijice, a u njima biljčice, i to začinske.

Začinijada na prozoru

U maloj buckastoj saksiji koja podseća na njegove listove je bosiljak. Ništa lepše, i ukrasno i lekovito i začinsko. Najčešće ga koristim za salatu, a može i protiv komaraca – uberem grančicu, pa zadenem za uvo, i to desno, kažu bolje je. U drugoj, malo većoj saksiji je nana. Dužno poštovanje gospođi Nani. Ne zna se koliko puta me je spasila i bolnog stomaka i grla. Onda, peršun, običan i kovrdžav. Bez njega paradajz je nekako nepotpun. Imam obavezno i origano za paste i soseve, a od pre neku godinu i vlašac, veoma mi se dopadaju njegovi listovi!

Začinijada na pijaci

Na pijaci, od tetka Nade, kupim ruzmarin, i to za muža. On sprema tako jaka i mesnata jela, pa mu treba ruzmarin. Ja mogu i bez njega, mada odlično miriše! Mirođiju, pak, ne voli on, pa ja pripremam grašak u belom sosu sa mirođijom i uvek je lutrija hoću li ili neću ovog puta preterati sa prstohvatima. Listove celera kupujem za supu i to sa zadovoljstvom, a sremuš jedva dočekam svake godine. Iako imam na prozoru, ne mogu da mu odolim, pa kupim i bunticu peršuna da mi stoji kao ukras u maloj čaši.

Začinijada u šerpi

Možda zato što sam odrasla na peršunu i bosiljku, kad mogu da biram, izaberem jelo u kojem ima manje začinskih biljaka. Zaista, retki su oni znalci koji prave kombinacije više začinskih biljaka odjednom. Izbegavam specijalitete tipa stavio sam sve što imam u kući od začina. To može da ispadne odlično, ali može da bude i da se ne zna šta se jede. Jednostavno ne ide sve sa svim ruku pod ruku. Nešto vodi za ruku, nešto drži, nešto se samo rukuje, nešto ne da ruku, a nešto pak, ljubi!

Tags: