Nije zlato, a crno je. Šta je to?

  • Home
  • BLOG
  • Nije zlato, a crno je. Šta je to?

Nije ni nafta, a skupo je. Nije sunđer, a jede se. Nije biser, a belo je. Crno zlato jeste, a može biti i belo – tartuf u svoj svojoj veličini, slasti i skupoći.

Ova podzemna gljiva je đavolski dobra. Kao i sam đavo, i ona spava u tami, na korenju stabala ispod zemlje. Teško se pronalazi u podzemljima staništa i u lancima krijumčarenja. Za traganje po šumama i gorama potreban vam je dobro dresiran pas ili svinja, a za pronalaženje među švercerima potrebno vam je dovoljno novca i čovek od poverenja. Ukoliko ste pasionirani obožavatelj i imate novca na pretek, prestiž i ostale poželjne pozicije, možete kupiti i na legalnim aukcijama na kojima zastaje dah od cifara i nula.

Ako ste avanturističkog duha…

Ako ste avanturističkog duha i imate dobar njuh ili psa ili svinju, možete skoknuti do Fruške gore i ubrati, mislim, iskopati, koji tartuf crne (češće) ili bele boje (ređe). Prvo, tražite kesten, hrast, lešnik ili lipu, jer na njihovom korenju tartufi su na svom. Onda, pomislite da vam je za do neba i nazad ukusno jelo potrebno tek malo tartufa; dakle, ne morate se mnogo zamarati potragom. A, ako ste preduzimljivog duha, onda pomislite na stotine i hiljade evra koliko možete dobiti za kilu-dve tartufa, i krenite strpljivo i hrabro u prekopavanje Fruške gore. Kad nađete, onda sedite, nakrivite kapu i počešite se po čelu. Trebaće vam malo više vremena da smislite šta ćete sa njima, to jest, kako da ih prodate, jer u našoj zemlji ovaj proizvod nije brendiran i uglavnom se prodaje na crno. Sve što je na crno, može biti i opasno i neizvesno. Zato se opet počešite po glavi, pre nego išta učinite.

Tartufi, tartufari, tarturafima ću te, tartufarima češ me

Tartufi se smatraju odličnim afrodizijakom – ja inače svu dobru hranu smatram afrodizijakom. Neki im pripisuju i lekovita svojstva, a renomirane kompanije ih koriste za proizvodnju kozmetičkih preparata. U Zasavici, na primer, tartufima začine gulaš od mangulice, a pošto ih ima u izobilju dodaju ih i u rakiju, da je obogate i učine još boljom i ubitačnijom. Tartufi se mogu koristiti i za pojačani spektakl ukusa kod kobasica, kulena i sira. Po koji nadrilekar pravi melem koji reguliše rad srca i metabolizam, a kao i svi drugi melemi jača i imuni sistem, naravno. Primećujete sarkazam, zar ne?

U društvu sa Kazanovom i Napoleonom

Bez daljnjeg, tartufi se druže samo sa ličnostima provereno i potvrđeno dobrih karakteristika. Svojim hranjivim vrednostima, proteinima, specifičnim ukusom i pomalo neobičnim mirisom, tartufi se koriste za pripremanje Bifteka sa Kazanova umakom i Filea Napoleon. Društvo za odabrane, priznaćete. To su specijaliteti za specijalne prilike i još specijalnije goste, jer koštaju kao suvo zlato, pardon, još i više, koštaju kao tartufi. Zaista, neki tartufi se na aukcijama prodaju za desetine, pa i stotine hiljada dolara i evra, po starom dobrom turskom principu Merak nema cenu! ili što bi Duško Dugouško rekao: „Ako lutka hoće tartufa, dobiće tartufa!”

Dakle, kad vidite svinju u pratnji, najčešće, Italijana, ili Lagotto Romagnolo kako veselo njuška po Fruškoj gori, u društvu naizgled nezainteresovanih šetača, tek onako, uzgred im se pridružite. Možda se i vama posreći da zasijate na aukciji kao vlasnik najvećeg tartufa ikada!

Tags: