Gastronomski festival „Ukusi Vojvodine“ održava se danas i sutra u Limanskom parku od 10 do 22 sata.
Ideja Festivala je da se na tom mestu predstave proizvođači domaćih proizvoda kao što su: sirevi, kuleni, povrće, ajvar i sve ono što može da se nađe širom Vojvodine u malim proizvodnjama na poljoprivrednim gazdinstvima.
Jadraka Beljan Balaban, menadžerka festivala, kaže za Blic da „Ukusi Vojvodine“ imaju nekoliko segmenata.
– Osim predstavljanja proizvođača domaćih proizvoda, tu su i restorani iz Vojvodine koji imaju u ponudi vojvođanska jela, a upriličeno je i takmičenje kuvara, zatim bogat zabavni program, kao i edukativne radionice za najmlađe – rekla je Beljan Balaban.
U Vojvodini kako je rekla Nataša Budisavljević Radišić ispred organizatora Festivala postoji značajan broj domaćinstava i gazdinstava koja pokušavaju da nastave tradiciju svojih predaka, da uzgajaju autohtone vrste.
-Festival je način da se Vojvodina brendira kao prepoznatljiva gastronomska destinacija koja privlači mnogobrojne turiste i zaljubljenike u dobru kapljicu i zalogaj, promovišući male poljoprivredne proizvođače i popularizujući tipične vojvođanske proizvode – rekla je Budisavljević Radišić.
U muzičkom programu će nastupiti veliki tamburaški orkestar Radio televizije Vojvodine kao i poznati novosadski bendovi.
U okviru festivala organizovano je veliko takmičenje u kom učestvuju kuvara iz cele Srbije. Tema takmičenja je vojvođansko jelo na moderan način, a predsedik žirija je poznati kuvar Steva Karapandža.
Posetiocima festivala ulaz je besplatan, a u ponudi su vaučeri od 50 do 200 dinara, za koje ljubitelji vojvođanske hrane mogu da probaju različite specijalitete.
Izvor : BLIC
Text: S. Aničić
Foto: Robert Getel / RAS Srbija