Upoznajte nezaobilazne posetioce svinjokolja

  • BLOG
  • 08 December 2017
  • Home
  • BLOG
  • Upoznajte nezaobilazne posetioce svinjokolja

Zaista, ko su ti ljudi na svinjokolju? To su domaćin, mesar ili onaj ko je vešt sa noževima, uža i šira rodbina, kumovi, prijatelji, komšije.

Svinjokolj je događaj otvorenog tipa, te dolaze i pozvani i nepozvani. Među svima njima obavezni su oni koji nebrojeno puta nude rakijom, oni koji degustiraju smese za kobasice ili kavurme i džigernjače, oni koji se prave da sve znaju, a ne rade ništa osim što se svima nalaze na putu, oni koje vidite samo kroz dim dok mešaju čvarke i oni koji za doručak jedu pečenu krv.

Ako bismo ih grupisali po odnosu sa ovom sada već nezaobilaznom zimskom institucijom u nas, postoje četiri grupe takvih ljudi.

1. Prva, vatreni poklonici svinjokolja i svega što je u vezi sa njim. Oni su godinama unazad obožavali i 29. novembar i to ne samo iz političko-ideoloških razloga, već zbog nekoliko slobodnih dana pod pravim metereološkim uslovima za svinjokolj (nekad je, to pamte oni rođeni pre globalnog zagrevanja, u novembru uveliko padao sneg i stvarao idealnu podlogu za zimske čarolije kao što su sankanje ili svinjokolj). Njima nije teško ni da na dan svinjokolja ustanu pre zore, da do prvih svežih ispečenih kobasica ili krmenadli čekaju gladni i zalivaju se rakijom pored kazana sa čvarcima da bi se bar malo ugrejali. Znaju da budu krajnje interesantni, dok se smeškaju šniclama i šunki, ali i nervozni prema nezavisnim posmatračima, komšijama i rođacima, koji su kao slučajno svratili da požele srećan rad, a u stvari su namerno došli da vide koliko svinja ima kila i koliko će otići na švarglu.

2. Druga grupa su oni što sa gnušanjem okreću glavu na sam pomen svinjokolja i mrsko odmahuju rukom na sve mrsno i krvavo. Oni prisustvuju, samo ukoliko moraju, i onda negoduju, ne žele da učestvuju ni u jednoj od akcija. Stresaju se od same pomisli na sastojke hurke. Njih pozvati u pomoć kod pripremanja prirodnih omotača za kulen se može smatrati dovoljnim izazovom na dvoboj ili razlogom za uvredu časti i osnovnih ljudskih prava. Neretko ćete ih uhvatiti kako krišom grickaju čvarke.

3. Treći su pobornici filozofije ne možeš ne voleti, a da nisi ni probao. I onda, uzimaju mikroskopske količine, na primer, krvavice ili hurke, pa kad im intenzitet začina i slast masti puknu u nepca, oslobađaju grč u stomaku i traže još da potvrde da se nisu prevarili u oceni 5 plus za svinjokoljski delikates. Vrlo često postanu zagriženi promoteri mesnih prerađevina na tradicionalan način.

4. Četvrta grupa zaslužuje svako poštovanje, a to su vegetarijanci i zaštitnici prava životinja koji svinjokolj smatraju nerazumnim pokoljem neprimerenim 21. veku i nivou civilizovanosti čovečanstva. Ako se uzme u obzir činjenica da se neretko neslućene količine mesa ostavljaju za zimu za koju se valjda misli da će trajati zauvek, može im se dati za pravo taj deo oko preterivanja. Pred njima ni slučajno nemojte za čvarke da kažete da su bombone od svinje.

Ukoliko niste prisustvovali svinjokoljima, disnotorima ili zabijačkama, obavezno probajte. Imate dve opcije: da vam se ne dopadne i da vam se dopadne. U prvoj varijanti imate jedno iskustvo više, a u drugoj otvaranje sveta neslućenih uživanja, jer gde si čvarci, tu je i radost. Pametno birajte!

Tags: