Stari Rimljani su govorili: “Ako želiš da upoznaš jedan narod, sedi za njihov sto, jedi njihovu hranu, pij njihova vina.” Baš tako se javila ideja o festivalu „Ukusi Vojvodine“, iz želje da se posetiocima predstavi bogato kulturno nasleđe različitih uticaja koji su učinili kako Vojvodinu, tako i vojvođansku kuhinju, raznovrsnom i posebnom.
Od davnina su se na ovim prostorima ukrštali putevi Istoka i Zapada, mnogi su narodi tu našli svoje utočište, doneli svoje običaje i svoje navike. Umnožavanjem ovih uticaja, mešanjem sa domaćim stanovništvom i podnebljem čija zemlja svako seme dobro prima, rođena je jedinstvena vojvođanska gastronomija i imidž da se u Vojvodini uvek dobro jelo. Tako su nastale kombinacije slatkog i slanog, kiselog i ljutog, rođeni su kuleni i sirevi posebnih ukusa, pavlaka i sitni sir, supe od raznih vrsta peradi, gulaši i paprikaši od divljači i ribe, smele kombinacije začina i razni pekmezi i kompoti, a o testu bi moglo dugo da se priča…
Festival „Ukusi Vojvodine“ je način da se Vojvodina brendira kao prepoznatljiva enogastronomska destinacija koja privlači mnogobrojne turiste i zaljubljenike u dobru kapljicu i zalogaj, promovišući male poljoprivredne proizvođače i popularizujući tipične vojvođanske proizvode. Kako bi nas podsetili na tipično domaćinstvo, gde se ništa ne baca, sav festivalski mobilijar je napravljen od paleta, metalnih buradi, kalemova za žicu i kablova, drvenih i plastičnih gajbica, bala sena i svega onoga što možete naći kod bake u dvorištu. Ekološki svesno i odgovorno, festival nudi posuđe i ambalažu od recikliranog papira i biorazgradive plastike, i na radionicama posvećuje pažnju važnim temama iz oblasti ekologije i obnovljivih izvora energije.
Izvor (text/foto) : AGRO TV