BEZ OVOG KOLAČA TEŠKO JE ZAMISLITI BILO KOJE SLAVLJE U VOJVODINI.
Jedinstvenog i prepoznatljivog ukusa ovaj slatkis vraca secanje na detinjstvo i porodicne trenutke koji su se obelezavali uz toplu domacu strudlu.
SASTOJCI :
- 1kg brasna
- 1 KVASAC
- 200gr secera
- 1 kasicica soli
- 250ml ulja
- 4 zumanca
- 500ml mleka
- 500gr maka – za fil
- 500ml mleka – za fil
- 500gr secera – za fil
- 2 vanil secera
- 100gr secera u prahu
POSTUPAK :
Kvasac potopiti u mleko, dodati so i šećer i ostaviti da uskisne.
U brašno dodati kvasac, ulje i žumanca. Sve dobro zamesiti i ostaviti da naraste. Dok se testo diže pripremiti fil.
Na tihoj vatri prokuvati mak, mleko i šećer. Kada testo naraste podeliti na tri jednaka dela, razviti i filovati toplim filom. Zaviti testo u rolnu. Premazati jajetom i peći na 250c. Prohlađenu štrudlu iseći na parčiće i posuti šećerom u prahu i vanil šećerom.
Prijatno!