ŠTRUDLA SA MAKOM

BEZ OVOG KOLAČA TEŠKO JE ZAMISLITI BILO KOJE SLAVLJE U VOJVODINI.

Jedinstvenog i prepoznatljivog ukusa ovaj slatkis vraca secanje na detinjstvo i porodicne trenutke koji su se obelezavali uz toplu domacu strudlu.

SASTOJCI :

  • 1kg brasna
  • 1 KVASAC
  • 200gr secera
  • 1 kasicica soli
  • 250ml ulja
  • 4 zumanca
  • 500ml mleka
  • 500gr maka – za fil
  • 500ml mleka – za fil
  • 500gr secera – za fil
  • 2 vanil secera
  • 100gr secera u prahu

350x264-ph

POSTUPAK :

Kvasac potopiti u mleko, dodati so i šećer i ostaviti da uskisne.
U brašno dodati kvasac, ulje i žumanca. Sve dobro zamesiti i ostaviti da naraste. Dok se testo diže pripremiti fil.
Na tihoj vatri prokuvati mak, mleko i šećer. Kada testo naraste podeliti na tri jednaka dela, razviti i filovati toplim filom. Zaviti testo u rolnu. Premazati jajetom i peći na 250c. Prohlađenu štrudlu iseći na parčiće i posuti šećerom u prahu i vanil šećerom.

Prijatno!

Tags: