Eskimi imaju na desetine termina za sneg i sve ostale padavine ili oblike vode koji se pojavljuju u njihovom okruženju, a mi u srpskom jeziku imamo nekoliko naziva za veoma čest i rado viđen proizvod u svakom domaćinstvu. To je sir koji je dobijao nazive po geografskom poreklu sremski ili prečanski, po nacionalnosti švapski, po starosti svež, po strukturi mekani ili sitni, po konzistenciji gruševina.
Sigurna sam da ima još najmanje desetak naziva u različitim krajevima Srbije, ali se u Vojvodini najčešće koriste termini švapski, sremski ili sitni koji se možda odnose na isti sir, a možda i ne… Jer, ako je Švapski onda je i Sremski, ako je Sremski onda je i Sitni, a Sitni je svakako i Švapski i Sremski. Zavrzlama, pa neka je, neka se priča i raspravlja, neka se duma i preispituje ko je ko i šta je šta. Neka se za dobrim proizvodom digne prašina.
Možemo ga zvati kako god hoćemo
Kao što Bjesovi rekoše pre toliko godina možemo ga zvati kako god hoćemo, ali ovaj sir je nezamenjiv i za predjelo i za glavno jelo i za dezert. Naći ćete ga i među mezetlucima i među jakim zaprškama i u tortama i kolačima. Za pite ili štrudle, za namaze sa sremušem, paprikom… ja sam ga jednom kombinovala za mlevenim suvim vrganjima, u kombinaciji sa jajima ili krompirom.
Da ne zaboravim, rezanci, kiflice, rolati, pogačice, kroasani, salate sa sirom, čokolada, jagode… mmm… slast. Dakle, može da klizi uz povrće, a može da bude dodata vrednost voću. Može sve što je ukusno, a može i sve što je zdravo. Ko bi rekao.
Kad ga čovek vidi tako belog i nežnog, prvo što pomisli je da ga smaže za čas, i nikom ništa; međutim, on ima potencijala da pomaže u izgradnji mišića, a bogami jača i imunitet i kosti. Ovaj sir vam može pomoći u ubrzavanju metabolizma, kod hroničnih zapaljenja creva ili kod visokog holesterola. Ono što je bitno za ovaj sir jeste da je niskokaloričan, a bogat proteinima.
Magija nastanka
Švapski/Sremski sir se pravi ili bolje je reći nastaje bez sirila, lako i jednostavno, samo usled fermentacije. Ali, kad imate tu sreću ili nesreću da odrastate na bajkama gde vile imaju glavnu reč, verujete da je za neke stvari jedino rešenje čarobni štapić, ili su to neki posebni ljudi koji mogu da naprave neke važne stvari samo njima znanim metodama. Tako sam ja mislila za moju baka Peku koja je lako i bez prevelike pompe pravila nezaboravni sir.
Ono što je meni kao maloj bilo očigledno i što sam mogla da pratim jeste to da je ona donosila mleko, ostavljala ga vilama ili magiji kojoj je bila potrebna noć da bi delovala, onda ga presipala u posebnu krpu, vezivala i kačila o varjaču. Tu se opet dešavalo mnogo više od običnog ceđenja surutke i onda se na volšeban način na stolu pojavljivao on, drhtavo beo i nežan. Ma koliko bilo lako i jednostavno napraviti ga, ipak je još uvek nenadmašen ukus tog magijskog sira, valjda zato što niko nema instant tajni sastojak bezbrižnosti detinjstva.
Stara boljka zaborava nema
Koliko god bilo malo potrebno da se ovaj sir napravi sam od sebe i koliko god zadovoljavao kriterijume i ukusno i zdravo, što priznaćete vrlo često nije slučaj, ovaj sir se ne ističe i ne ceni dovoljno u našem kulinarstvu. Kad pitate proizvođače, oni samo slegnu ramenima, nemaju odgovor. Njima se sve dobre strane ovog sira podrazumevaju, i kao da ne vide način na koji bi ga predstavili svima u njegovom i samo njegovom, ne dobrom, već odličnom svetlu. Kao da se povlače pred starim, masnim i tvrdim sirevima kao pred teškom artiljerijom, zaboravljajući činjenicu da bi se dobio rat potrebna je i laka konjica, kao što je sitan švapski i sremski sir.
Za one koji pamte imena:
- Prezime: Sremski-Švapski-Sitni
- Ime: Sir
- Mesto rođenja: očigledno Srem
Za one koji pamte lik:
- Ten: ne može biti belji
- Stas: rastresit
- Fluidnost: pomalo
Za one koji pamte brojke:
- Proteini: bogato (i to iz surutke)
- Masti: malo ili nimalo
- Kalcijum: obilno
- Fosfor: puno
Za one koji pamte šta su jeli:
- Ukus: blag, miluje
- Miris: prijatan, kiselkasto mlečan
- Kaloričnost: zanemarljiva