Šećerni sneg, za zimu koja se topi u ustima

  • BLOG
  • 13 December 2017
  • Home
  • BLOG
  • Šećerni sneg, za zimu koja se topi u ustima

U slatkoj vojvođanskoj kuhinji zima se pravi od šećera u prahu. Kad se obilato pospe po vanilicama, gurabijama ili salašnjacima, imate utisak da je sneg padao celu noć samo po kolačima i da je zima na tanjiru, i to ona zima koja vam ne unosi stud u srce, već toplinu u celo telo. Ova zima se da i olizati sa rubova usana, a bogami i tanjira, kad niko ne gleda.

Zar je zaista neophodan?

Kad samo pomislite koliko šećera ide po recepturi u kolače, padne vam na pamet da šećer u prahu i nije neophodan. To prećutite. To nemojte govoriti ni najboljim prijateljima. Progutajte naivnu ideju i pravite se da se ništa ne dešava. Umesto da se pitate odakle se drznula da se pojavi, posegnite lagano za šećerom u prahu i, naravno, malim sitom, i počnite da se igrate.

Možete ga naneti obilato, možete ga posuti tek-tek da izazovete kontrast sa tamnom podlogom ispod. Možete ga posuti kroz razne šablone po površini rolata. Možete ga sporadično iskoristiti da pokrijete neravnine u sloju fila. Možete dirigovati sitom, možete praviti snežnu oluju, a možete napraviti i idilično padanje krupnih šećernih pahulja. Možete praviti tufnice, možete… ma, šta god vam padne na pamet možete.

Nekoliko predloga za zimske kolače

Nabrekle buhtle punjene nadevom od kajsija prosto vape za šećerom u prahu i zato ga nemojte štedeti. Njihova mekota dolazi do izražaja tek sa lepršavošću praška. Ukoliko ih ne pospete šećerom, izgledaćete kao nadobudni početnik koji je sve uradio kako treba, ali je zaboravio glavni sastojak. Tek kad obložite nepca šećerom, spremni ste za testo kao blagi prelaz do kiselkastih kajsija.

Kuglof se, na primer, bolje vidi u izmaglici šećernog praha. Kod posipanja kuglofa šećerom u prahu vodite računa. Strma je ivica kolača i retki su oni koji se ne zanesu, pa pospu pola kesice šećera u prahu dok ne shvate da ga je više na tanjiru i po stolu nego po ivicama. Kako god, preterali ili ne, ako vam je kuglof od čokolade, za vizuelni doživljaj ne možete dobiti ocenu manju od 9.4.

Sa pitom od višanja, stvar je ne kristalno, već prahasto šećerno jasna. Morate je posuti šećerom u prahu i to obilato. Obrisi pite od višanja kroz bogat sloj šećera se izazovnije pomaljaju i zovu vas po ko zna koji put. A, vi joj prilazite iskusno, kao i uvek do sada, ali sve vreme imate i saznanje da ćete joj se opet vratiti.

Vanilice nisu vanilice bez šećera u prahu. Dakle, ne počinjite pripremu ukoliko ga nemate dovoljno. Tek kada ste obezbedili količine i veće nego potrebne, možete početi. Ne posuti vanilice šećerom u prahu bilo bi na ivici incidenta. Ako želite da izazovete izbezumljeno zagledanje kod gostiju, onda probajte da ih ostavite bez šećerno-praškastog pokrivača. Ali, znamo da to nećete nikako uraditi, jer, hajde što to nema nikakvog smisla, nego je i nekako tužno, zar ne?

Sam svoj prah majstor

Ako vam zafali zime u kuhinji, možete je napraviti i sami. Potreban je samo običan šećer u kristalu i blender ili električni mlin za kafu. Možete mu dodati i malo vanilinog šećera, cimeta ili šta god vam je mašti na volji i onda zima može da zamiriše i na leto.

Dakle, posuti šećerom u prahu, kolači postaju i zimski kolači. To su kolači koji se ne vide od šećera u prahu. Kolači koji nisu kolači bez šećera u prahu. Kolači koje jedete, a šećer u prahu vam se lepi za nepce. Kolači čija je suvoća u uzročno-posledičnoj vezi sa „ide mi voda na usta” situacijom. Kolači koji se sljube sa šećerom u prahu, pa tek onda poljube vas. Poljubite i vi njih.

Tags: