Šaran iz našeg mora

Ne pecam, ali gledam kako pecaju. Zavalim se u ležaljku, volim da mi se donese hladno, ne mora pivo, ali nešto tečno. I onda gledam, pravim se da spavam ili čitam, a u stvari, hoću da se glumci u mom filmu Kako sam poklonio zlatnu ribicu opuste skroz na skroz.

E, onda kreće spektakl zbog kojeg je meni jasno zašto ljudi vole da pecaju, zašto im nije teško da urane, da se smrzavaju, da čekaju, da pipaju crve. Potpuno opuštanje i zaboravljanje skrupula je odgovor. Čačka se sve što može da se čačka, češe se i kad nešto svrbi i iz čiste dosade, mršti se, cokće, uzdiše, donose odluke dugo odlagane, zagleda, drema, proteže, pozdravlja sunce, gricka travka, glumi se Roki Balboa, pijucka, misli, i radi sve ono što se radi kad se ostane sam.

Ako ste posmatrač pecaroša početnik, molim vas, čuvajte se praska smeha, jer rizikujete zabranu odlaska na pecanje zbog nepoznavanja pravila ponašanja tokom istog. I zapamtite, dužina čekanja na ulov je u direktnoj srazmeri sa lepotom izraza lica kad se ulov konačno ugleda i zakoprca na udici. Ta radost, to ozarenje i ushićenje, to se ne vidi nigde drugde osim na reci. Taj ponos dok se riba praćaka, još ako je šaranče, to mora da se vidi, to se ne da prepričati.

U Ečkoj šaranče mora da radi

U Ribarskom gazdinstvu Ečka, šaranče se praćaka i to od 1891. godine. Pamti se da je nekad šaran iz Ečke plivao po celoj Evropi, da se njegovo rastresito i prepoznatljivog ukusa meso proizvodilo i izvozilo na veliko i malo.

Nažalost, situacija je sada malo drugačija u ovom drugom po veličini ribnjaku u Evropi. I dalje ima znanja, kvaliteta, ima se čak i oznaka geografskog porekla koja garantuje kvalitet i specifičnost proizvoda, ima i potražnje, vole ljudi dobro da jedu, ali nema razumevanja i dalekovidosti odgovornih. Nema podsticaja, nema suzbijanja prodaje na crno, nema olakšica, nema školovanja mladih za ribarenje i šaranarstvo, nema vizije, ali zato ima preskupe vodne rente i veterinarskih uverenja. U Ečkoj više ne govore da je skupo kao Svetog Petra kajgana, već kao dozvola za izvoz ribe.

Foto: Ribnjak Ečka

Šta sve vetar ribi može

Možda pecaroši ili upućeniji ovo već znaju, ali meni su ribe i vetar kao nebo i zemlja. Mislim, kad ste videli šarana na paraglajdingu. Ali, u Ečkoj se kunu u njihov vetar. Naime, dok duva, vetar pravi talase, koji utiču na kretanje ribe, ali i obogaćuje vodu kiseonikom. Vetar rasteruje i maglu koja kad padne na ribnjak može da izazove nedostatak kiseonika. Na vetru može i da se suši šaranče, pa da imamo još jedan proizvod sa oznakom geografskog porekla.

Ko o čemu, šaran o čorbi

Meso Ečanskog šarana je svetlo ružičaste boje i ne oseća se na mulj za one koji nisu rasli pored Tise. Na žaru mu samo alergični na ribu moraju odoleti, a brkove od čorbe zadovoljno brišu i dame sa crvenim karminima. Čak i oni najizbirljiviji ne mogu osporiti postojanje nezasićenih masnih kiselina koje potpomažu razvoj dece, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali pomažu i kod lečenja depresije i demencije. Dakle, ne zaboravite – riba se jede i kad nije Sveti Nikola.

Za one koji pamte imena:

  • Prezime: Ečanski
  • Ime: Šaran
  • Tradicija: od 1891. godine
  • Mesto rođenja: više od četrdeset jezera

Za one koji pamte lik:

  • Glava: mala
  • Brkovi: po dva brka u uglovima usana
  • Telo: izduženo, snažno i bočno spljošteno
  • Trup: širok i zaobljen
  • Boja: tamno-žuto zelena sa leđne, zlatnožuta sa bočne, do svetložuta sa trbušne strane

Za one koji pamte brojke:

  • Sadržaj masti: najviše 5%
  • Sadržaj proteina: najmanje 17%
  • Sadržaj mineralnih materija: od 1 do 1,5%
  • Holesterol: niski sadržaj (50 mg/100 g)

Za one koji pamte šta su jeli:

  • Izvor: magnezijuma, fosfora, joda i fluora
  • Vitamini: A, B i D grupe
  • Energetska vrednost: oko 100 kcal/100 g ili 420 kJ/100 g

Za one koji nisu znali:

  • Ečanski šaran voli pogaču (smeša hrane kojom se puni plastična posuda koja ispliva na površinu kad šarani pojedu svu hranu).
  • Šupner i Špigler nisu režiseri sa Berlinskog bijenala već tipovi ljuskavosti.
  • Nekada se javno nadmetalo za pravo na ribarenje na vodama ečanskog vlastelinstva.
  • Babuške i kormorani su šaranovi najveći neprijatelji.
Tags: