Ski&Wine WinterFest, peti Festival vina i gastronomije, održan od 23. do 26. marta na Kopaoniku, bio je jedinstveno mesto promocije srpskih vina i srpske gastronomije. Bilo je to nekoliko lepih dana aktivnog i kvalitetnog druženja vinskih znalaca i vinskih zaljubljenika.
Gospođa Nataša Budisavljević Radišić, predsednica Udruženja „Interfest“ iz Novog Sada koje je organizovalo ovaj gastro-vinski hepening, izrazila svoje zadovoljstvo što je manifestacija „najlepših vina i najukusnijih zalogaja“ opravdala očekivanja, ali isto tako su i paneli sa stručnim učesnicima i aktuelnim temama uspeli da animiraju publiku koja je iz predavanja u predavanje punila kongresnu salu „Kopaonik“ hotela Grand. – Veoma sam zadovoljna ovim izdanjem zimskog festivala vina na Kopaoniku, gde poslednjih godina pokušavamo da spojimo vino i gastronomiju, i koji je po oceni izlagača, učesnika i, mogu da kažem svih onih koji nas iz godine u godinu prate, ocenjen kao najuspešniji. Takođe mislim da je bilo interesantno i turistima koji su se u vreme festivala zatekli na našem najpoznatijem i najvećem ski centru, koji često nazivaju „krovom Srbije“, a ja volim da kažem da je to „izlog Srbije“, kako zbog velikog broja domaćih ali i stranih gostiju, da probaju sve što smo pred njih stavili. Sve je počelo pre pet godina sa vinom, ali se potreba za hranom prirodno nametnula, a ove godine je taj spoj izbalansiran na najbolji način. I paneli su pratili osnovnu liniju festivala. Govorilo se i o vinu i o gastronomiji, o autohtonim i novostvorenim sortama grožđa, bilo je reči o gastronomskom brendiranju regija, takođe o uparivanju vina i hrane – obavestila je gospođa Budisavljević Radišić. Čitavom ambijentu doprinelo je i prisustvo studenata završne godine osnovnih studija Departmana za turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Novi Sad, studenata prve godine Fakulteta za sport i turizam (TIMS) Novi Sad i Poljoprivrednog fakulteta takođe iz Novog Sada, koji su pomno pratili sva događanja vezana za festival. U večernjim časovima od 20:00 do 23:00 h, u sali „Pančić“, hotela Grand, posetioci su mogli da u okviru Salona vina uživaju u ponudi dvadesetak vinskih kuća i isto toliko proizvođača prehrambenih proizvoda. Proizvođači sireva i suvomesnatih proizvoda, prerađevina od voća i povrća ponudili su paletu najraličitijih delicija. Svi oni su deo novog projekta Udruženja Interfest pod nazivom „Ukusi Vojvodine“. – Cilj nam je brendiranje Vojvodine kao gastronomske regije i ovaj WinterFest je označio početak te kampanje. Učesnici su bili veoma zadovoljni što su dobili priliku da svoje proizvode predstave na ovako ekskluzivnom mestu, a posetioci što su sve te proizvode mogli da probaju. Verujem da ćemo se u još većem broju videti u vreme održavanja WinterFest-a 2018 – naglasila je Nataša Budisavljević Rašković. Osim izlagača iz Srbije, na Salonu vina bili su prisutni i izlagači iz Slovenije i Španije a magičnoj atmosferi doprinelo je i muziciranje Aleksandar Dujin Orchestra iz Novog Sada, koje je poslužilo kao dobra podloga za degustaciju hrane i pića, ali i svakojakih priča u vezi sa tim. Peti WinterFest je završen i ocenjen najvećom mogućom ocenom. Za organizatore to predstavlja izazov da za sledeću godinu pripreme sadržaje, odaberu učesnike i izlagače, koji će ga nadmašiti. Oni tvrde da granica u tom pogledu nema, jer je Srbija prebogata ukusima kojih često ni sami nismo svesni.
Izvor (foto/text): TOP SRBIJA