Kako pojesti staru godinu?

  • BLOG
  • 31 December 2017

Godina, kao takva, ima 360 i kusur dana. Nekome je dugačka, nekome kratka, nekome dosadna, nekome uzbudljiva. Može biti stara. Može biti Nova. E, ova Nova, najnovija, što će biti i stara, samo što nije. Neki, reći ćete naivni, joj se raduju, neki je se pesimistički pribojavaju, neki čak i strahuju, neki je s nestrpljenjem iščekuju polažući nade u promene, neki će je voleti, neki će jedva čekati da prođe, nekima će ostati u sećanju, a neki će jedva čekati da je zaborave. Neke će iznenaditi, a nekima će potvrditi relativnost vremena i trajanja uopšte.

Bilo da ste od onih koji jedva čekaju da nabace svetlucave toalete i odu na najluđi party, ili ste oni koji već godinama prespavaju zvaničan fanfarama i vatrometima označen početak Nove godine, vreme je da se računi svode, privodi se kraju, nešto, pa makar i kalendarska godina. Koliko god konvencionalnost bila u pitanju, zaokružuje se jedna vremenska priča. I to je dovoljno dobar razlog da se proslavi. A, mi, sasvim sigurno, rizikujući da se neki i naljute, ne umemo da slavimo bez bezobraznih količina hrane i drskih količina pića.

Pa, da počnemo. Tradicionalno počasno mesto novogodišnje trpeze, koja će trajati duže i od Ivkove slave, zauzeće pečenje, tu nema sumnje. Puno pečenja, raznog pečenja, krupno sečenog, finije seckanog, masnijeg i posnijeg. Kožica mora da krcka, inače džaba ga bilo. A, ako nije dobro usoljeno, nema te soli koja ga može popraviti. Obično ide u pratnji nezaobilazne Ruske salate.

Ništa manje bitna, svesna svoje neprolaznosti i neodoljivosti, pomalo arogantna, sarma će oduzeti dobar deo novogodišnjih praznika. Sama priprema i krčkanje će se obaviti unapred, ali i da biste joj pristupili, morate ostaviti dovoljno mesta za nju u stomaku, a i posle nje morate dremnuti. To je kao po preporuci lekara.

U senci ovih zahtevnih poduhvata za varenje, na novogodišnjem meniju naći će se i interesantne novotarije dokonih kuvarica, kao što su smokve u povoju od pršute sa rukolom, svinjski file punjen ajvarom u lisnatom testu, susam salata sa celerom i pačijim grudima, pita sa filom od praziluka, šargarepe i krompira sa pikantnom glazurom, zemičke od raženog i speltinog brašna sa kimom i čvarcima…

Nema dobrog uputstva kako se to radi, ali ostavite mesta za Komisbrot, Reform tortu ili Kraljicu čokolade, i Breskvice i Šapice onako usput. Ili ako se ohrabrite, a vi presecite slano Kuglofom od ljute čokolade sa prelivom od malina i brusnica, Baklavom od suvih smokvi, šljiva i dunja u šerbetu od braon šećera sa cimetom, ili nek se Puslice sa rogačem i kandiranim višnjama slasno i polako rastapaju u vašim ustima dok se namešta sto za supe, sosa i mesa. Naravno da će biti i toga. Pa, kakva bi to godina bila da se ne započne na pravi vojvođanski način?

Sve ovo obilno zalivajte vinom. Kažu da prvo ide belo, pa roze, pa crveno, ali vi, kako vam bude odgovaralo, tako sipajte, ne obazirite se na pravila. Ako ste pivopije, nema problema, samo uzmite svečanije krigle, pa ipak je Nova godina. Naravno, pre svega napravite dobru podlogu po kojom rakijicom, i na kraju stavite tačku miomirisnom travaricom da biste preživeli noć.

Neka vam je prijatno i na zdravlje od mezetluka do sutrašnjeg mamurluka! Nek ide život kad može i godina!

A, mi vam, pored zdravlja i veselja, para i sreće, sve najbolje, najlepše, najbogatije, najukusnije trpeze ovoga sveta želimo u Novoj godini!

Tags: