Mondo: Hedonisti, ovo ne bi trebalo da propustite

Zamislite na jednom mestu više od sto tipičnih vojvođanskih jela!

 

Supa od morke, rinflajš, sos od višanja, perklet, paprikaš, gulaš… i još mnogo, mnogo đakonija moži ćete da probate, ali i da dobijete recepte, na festivalu “Ukusi Vojvodine”, u Limanskom parku u Novom Sadu od septembra do 1. oktobra.

Tada ćete moći da saznate i čemu je razlika između perkleta, paprikaša i gulaša, i koji je bolji, a kad se zadovoljite slanim, lagano skliznite u slatko. Tašči i valjušci će vam doći kao pravo osveženje. Štrudle, nabrekle od nadeva od oraha, maka ili rogača, šufnudle, meke kao oblak, i rezance sa makom kao u Balaševićevoj pesmi, pamtićete dugo.

Sve što vam se dopadne kupite i poklonite onima koji opravdano nisu mogli doći.

Kupite kulene, vatreno ljute za one najhrabrije, sireve za ekstravagantnije koji vole iznenađenja, ili za one koji su ponosni na autohtone sorte, kupite proizvode od mangulice da imaju čime da se hvale kad im dođu gosti.

Za one koji uživaju u pastama, tu su i domaće testenine i neprikosnovena hladno ceđena ulja. A, kad vas obuzme žeđ, a sigurno hoće, ne brinite “Ukusi Vojvodine” su obezbedili vrhunska vina, ljute, ali i nežne rakije koje klize same, i zanatska piva sa penom ili bez, kako već vi preferirate.

Dok vam slast ispunjava stomak i dok pokušavate da oduvate šećer u prahu sa vrha nosa, obratite pažnju i na bogat zabavni program, ili počastite sebe i novim znanjem o hrani i piću na radionicama za decu i odrasle. Kuhinja u parku, za vikend na otvorenom, u zelenilu, bez kecelja i varjača. Za vas kuvaju samo odabrani kuvari i znalci!

Sve što treba da uradite je da dođete, ponesete dobro raspoloženje i prazan stomak, te uživate u vrhunskim, tradicionalnim jelima vojvođanske kuhinje, napravljenim od lokalno uzgojenih namirnica, sa muzičkom podlogom koja će Limanski park pretvoriti u istinsku oazu hedonizma.

Izvor (text/foto) : mondo.rs