Gastro&Wine paneli na petom Winterfestu

Već tradicionalno okupljanje vinoljubaca u najpoznatijem zimskom planinskom centru Srbije, Kopaoniku, zakazano za poslednji vikend u martu, za manifestaciju WinoFest, koju po peti put organizuje Udruženje Interfest iz Novog Sada, uz uživanje u kvalitetnim vinima i prehrambenim proizvodima četrdesetak izlagača iz zemlje i inostranstva, neizostavnom druženju, na Ski&WineFest-u vina i gastronomije, drugog dana za učesnike su organizovane panel diskusije na zanimljive i aktuelne teme.

Na panelu pod nazivom: „Odleteše morke“, vlasnik čenejskog Salaša 137, Aleksandar Samardžija u ulozi moderatora, i učesnik Vanja Puškaš, glavni kuvar restorana „Iris“ iz Beograda, kreator „New Blakan Cuisine”, Jovan Nikolić Njegovan, vlasnik novosadskog restorana u kojem je hrana slavlje, uživanje i radost, pod nazivom “Sokače”, Jadranka Beljan Balaban, iz Udruženja Interfest, Marija Radojčić, proizvođač brenda “Friški jazački sir”, Jovana Stojković, PR Vinarije i Vinske kuće “Kovačević” iz Iriga, publici su približili probleme koje ugostitelji i mali poljoprivredni proizvođači imaju u plasiranju svojih proizvoda, ali i brendiranju sprecijaliteta po kojima bi se Vojvodina, ali i cela Srbija, mogla prepoznati na gastronomskoj mapi.
U panelu na temu: “Sinergija poljoprivrede i turizma: ključne politike, mere i aktivnosti u funkciji ekonomskog razvoja”, učestovali su Jasmina Beljan Iskrin kao domaćin, Pavle Đukić iz Turističke organizacije Srbije, Darko Jakšić, rukovodilac odeljenja za vinogradarstvo i vinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Mira Dudić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Pavle Počuč, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam i Radivoje Nićin, vlasnik !Karin salaša” iz Srbobrana, pokušali su da objasne kako državni organi nisu krivi za sve i da su u nekim segmentima regulative definisane, da se na nekima još radi, i da „greške“ ponekad treba tražiti na drugom mestu. Oni su prikazali mere podrške koje Ministarstva i Pokrajinski sekretarijati pružaju i spremnost i sposobnost odgovornih na lokalnom nivou da sprovodu ono što je strategijom zamišljeno.
Dr Milan Vlaisavljević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti „Vita“ iz Novog Sada, pažnju publike je privukao pričom o odgovornom konzumiranju alkohola, prigodnoj ovoj manifestaciji. On je dao osnovne pouke kako da se alkohol konzumira na jedan nisko rizičan način i kako da se iz alkolnog pića „izvuče“ njegov poželjan efekat, a izbegne ono što je neželjeno dejstvo.
Somelijer Vuk Štefanović je izazvao oduševljenje prisutnih govoreći o uparivanju vina i hrane „gde su pravila načelna, a izuzeci brojni“.
– Pravilo je da pravila nema, ali ukoliko znate šta jedete znaćete i šta da pijete – rekao je između ostalog ovaj predavač. Priču je pratila degustacija vina: Sauvignon Blanc Vinarije Zvonko Bogdan, Roza Nostra Podrum Erdevik i Aurelius Vinarije Kovačević. Ukusne zalogaje pripremio je šef Jovan Nikolić Njegovan, za koje je korišćen sir od buše (značajnog genetskog resursa balkanskog podneblja) iz Mlekare Petrov, Veliko Središte, te šunke i kulen iz mesare “But&Co” iz Laćarka.
Na kraju je Tomislav Ivanović, vinski novinar, arbitar Concours Mondial de Bruxelles i International Wine Contest Bucharest, jedan od osnivača portala o vinima Srbije vinopedia.rs, predstavio Prokupac – kralja Župe, vino koje je vekovima vladalo župskim vinogradima. Prošle 2016. godine, sa kolegom Igorom Lukovićem, zaslužan je za ustanovljenje Dana Prokupca (14. oktobar), a ovim panelom je odlučio da podrobnije predstavi ovu autohtonu sortu i neka od najpoznatijih sortnih vina. U horizontalnoj degustaciji Prokupca publika je imala priliku da upozna Prokupac (2015) iz Vinarije Rakićević i Prokupac Ivanović (2015) Vinarije Ivanović iz Aleksandrovca, Saint Graal (2015) Podrum Botunjac iz Gornjeg Zleginja kod Aleksandrovca, Experiment Prokupac (2015) Podruma Čokot iz sela Starci i Prokupac Lila (2009) Vinarije Budimirm takođe iz Aleksandrovca.
Sve je lepo i potaman uz dobru hranu i kvalitetno vino, i dobro društvo. Ono se nastavilo na Salonu vina do duboko u noć.

Izvor (foto/text): TOP SRBIJA