Festival “Ukusi Vojvodine” u Novom Sadu

Festival “Ukusi Vojvodine” će biti upriličen od 30. septembra do 1. oktobra u Limanskom parku.

Festival je višeslojni događaj koji predstavlja male proizvođače hrane i pića iz čitave Vojvodine, kao i restorane u kojima se neguje tradicionalna vojvođanska kuhinja. Tom prilikom nastupiće 100 izlagača, a posetiocima će biti ponuđena: hrana, vino, rakija i zanatsko pivo.

 – U Vojvodini postoji značajan broj domaćinstava i gazdinstava koja pokušavaju da nastave tradiciju svojih predaka, da uzgajaju autohtone vrste, obrađuju zemlju na specifične načine i da pripremaju proizvode onako kako su naše bake i deke to činile. Nastupiće oko 15 vlasnika restorana koji će kuvati vojvođanske specijalitete, kao i proizvođači kulena sira i testenina i drugi – rekla je Nataša Budisavljević Radišić ispred Festivala “Ukusi Vojvodine”.

Festival je po njenim rečima način da se Vojvodina brendira kao prepoznatljiva gastronomska destinacija koja privlači mnogobrojne turiste i zaljubljenike u dobru kapljicu i zalogaj, promovišući male poljoprivredne proizvođače i popularizujući tipične vojvođanske proizvode.

Tokom festivala biće upriličene i radionice za decu na temu zdrave hrane, kao i razne edukacije za odrasle.

U muzičkom programu će nastupiti veliki tamburaški orkestar Radio televizije Vojvodine kao i poznati novosadski bendovi.

– U okviru festivala biće organizovano veliko takmičenje u kom će učestvovati 100 kuvara iz cele Srbije. Tema takmičenja će biti vojvođansko jelo na moderan način, a predsedik žirija je poznati kuvar Steva Karapandža – najavila je Budisavljević Radišić.

Kako bi vas podsetili na tradicionalno domaćinstvo, gde se ništa ne baca i sve može još najmanje jednom da se iskoristi, organizatori su napravili festivalski mobillijar od paleta, metalnih buradi, kalemova za žicu i kablova, drvenih i plastičnih gajbica, bala sena i svega onoga što možete naći kod bake u dvorištu. Nataša Budisavljević Radišić je napomenula i to da ekološki svesno i odgovorno, festival nudi posuđe i ambalažu od recikliranog papira i biorazgradive plastike, i na radionicama posvećuje pažnju važnim temama iz oblasti ekologije i obnovljivih izvora energije.

Posetiocima festivala ulaz je besplatan, a biće u ponudi vaučeri od 50 do 200 dinara, za koje će ljubitelji vojvođanske hrane moći da probaju različite specijalitete.

Izvor (foto/text) : BLIC