Crveno je boja paprike Horgoške

  • BLOG
  • 16 February 2018
  • Home
  • BLOG
  • Crveno je boja paprike Horgoške

Crveno je boja ljubavi, sunca dok tone ka drugoj polulopti, očiju bika u madridskoj koridi i ukusnog plamena Horgoške paprike. Ako se dovoljno dugo zagledate u nju, može vam zaigrati i strasno-crvena boja flamenko haljine ili zabrundati crveni ferari na putu za kanski crveni tepih.

Horgoška, paprika se podrazumeva

U horgoškom Vitaminu prave začinsku papriku po recepturi staroj 230 godina. To je više od dva veka. Da bi se u obilju slasnih izazova opstalo toliko dugo, a mnoga carstva su trajala kraće, mora se biti ne ukusan, nego preukusan. Mora se poštovati stara tradicija, mora se voditi računa o svakom detalju, mora se verovati, mora se znati. Sve to donesete u svoj dom u kesici Horgoške paprike.

Počelo se sa jednim mlinom i 4 para kamena, a sada je to čitav pogon, nov i savremen, a tradicionalan. Kao i svi u Horgoškoj i on se osvrće i oslanja na ono što je bilo da bi ono što će biti bilo još bolje. U Horgošu imaju i priznate nove sorte Horgoška slatka 1, Horgoška slatka 2, Horgoška slatka 3, pa Odvajajuća slatka 1. Ovo slatka 1,2 , 3 se odnosi na slast koju osetite dok jedete, a ovo odvajajuća na osobinu peteljke paprike da se lako odvoji od ploda. Za one manje „slatke“ koji bi da se oljute, Horgoš je kreirao i nove sorte čija vam imena sve govore: Peščani grom i Tisa.

Kašičica ili dve?

Ljubitelji će vam reći da Horgoška paprika može da začini sve, osim možda bešamel sosa. Zaista, može se dodati u sva jela koja treba da budu crvena. Postavlja se samo pitanje količine – kašičica, dve, ili kašika, do vrha ili ravna. U riblju čorbu idu sve tri Horgoške, i slatka i ljuta i tucana. U paprikaš, takođe. U nadev za sarme, paprike ili bolonjeze, obavezno. Urnebes bi bez nje bio samo običan sir, a kobasice samo mleveno meso. Dobronamerno upozorenje, više sam se puta bukvalno opekla – volite ljuto, ali ne dajte se prevariti. Dozirajte, polako, malo po malo, a ako imate ambicije da postanete zmajevi, onda sipajte direktno iz kesice.

Foto: Vitamin Horgoš

Od začina do leka

Verujem da su oni koji koriste mlevenu papriku samo kao začin u većem broju od onih koji je koriste i kao lek. Nedovoljna informisanost, neznanje, skepticizam, slepo verovanje farmaceutskim magnatima. Poznavaoci tradicionalne medicine tvrde da mlevena paprika ublažava simptone srčanog udara, poboljšava rad srca, cirkulaciju, reguliše probavu i tako dalje. Opseg lekovitosti od pomoći u borbi protiv gojaznosti do borbe protv malignih ćelija. Zvuči malo pretenciozno, ali zlu ne trebalo, nije loše da se zna i da se ima u kućnoj apoteci.

Sećanje na avan i tučak

Kad vidim Horgošku, setim se babinog avana. Dubok, a uzan. Od nekog debla napravljen ko zna kad, nasleđen. Crn i gladak sa svih strana. Bio mi je taj i do kuka. Tučak još duži, od gvožđa, pretežak. Obema rukama se podizao i spuštao uz ravnomeran, tup, a nekako mek i okrugao zvuk. Mislila sam da će ga svaki novi odjek udarca dok se vrti u unutrašnjisti pocepati na pola. Sećam se i da se nisam otimala o njega. Bio je jači od mene. Crna rupa u kojoj su nestajale suve paprike ispuštala je intenzivan tek oslobodjen miris od koga sam kijala i plakala. I sad ga osetim kad otvorim kesicu Horgoške.

Za one koji pamte imena:

  • Prezime: Horgoška
  • Ime: Paprika
  • Mesto rođenja: Horgoš
  • Vreme rođenja: pre 230 godina

Za one koji pamte lik:

  • Ten: razjarena crvena
  • Struktura: mlevena/tucana
  • Stas: rastresita
  • Liči na: puder

Za one koji pamte šta su jeli:

  • Dijapazon ukusa: od slatke do ljute
  • Miris: u isto vreme i jak i nežan
  • Vizuelni doživljaj: titraji plamena

 

Tags: