Autentična vojvođanska kuhinja za vikend u Limanskom parku

Drugi gastronomski festival “Ukusi Vojvodine”, koji promoviše autentične proizvode i jela vojvođanske kuhinje, biće održan u subotu i nedelju 8. i 9. septembra od 10 do 20 časova u Limanskom parku u Novom Sadu.

Tokom dvodnevnog praznika ukusne hrane i dobre zabave predstaviće se najbolji mali proizvođači i prerađivači hrane iz Vojvodine, restorani sa tradicionalnom vojvođanskom kuhinjom, a više od 100 kuvara iz sveta takmičiće se u pripremanju jela u četiri kategorije.

Posetioci će moći da uživaju u hrani i u piću odabranih domaćih proizvođača, da probaju ukus autentičnih vojvođanskih jela, kao što su supa od fazana, perkelt, sekelji gulaš, veganska sarma na vojvođanski način, paprikaš od petla ili mangulice, pečene turijske kobasice, langoš, nasuvo, gomboce, štrudla ili rezanci s makom…

U Limanskom parku gostima će biti na raspolaganju celodnevni muzički, kulturni i zabavni program za decu i odrasle. Na binama će se smenjivati koncerti rok i pop muzike, klasike, ali i tradicionalnih tamburaša.

Deca će se takmičiti u skakanju u džakovima, preskakanju vijače, nošenju jajeta u kašici, ili učestvovati u kreativnim kulinarskim i likovnim radionicama.

U okviru festivala održava se i međunarodno takmičenje “Vojvodina Culinary Cup”, koje će okupiti više od sto kulinarskih majstora iz Srbije i regiona. Kuvari će se nadmetati u pripremanju modernog jela na vojvođanski način, spremanju testenine i rečne ribe, u pripremi restoranskog deserta. Najbolje će proglasiti stručni žiri na čelu sa Gerijem Filbijem, potpredsednikom Svetske asocijacije šefova kuvara.

Deo dvodnevne manifestacije biće i “Humanitarni špajz”, akcija za prikupljanje hrane koja će biti donirana Kolu srpskih sestara – Eparhija bačka, Novi Sad. “Špajz” će imati posebno dizajniran štand, postavljen na vidljivom mestu, a hranu će poklanjati i proizvođači, i gosti festivala, kupovinom namirnica na festivalu.

Izvor: Danas
Tags: