УКУСИ ВОЈВОДИНЕ Од здраве хране до најкалоричнијих посластица | Dnevnik

  • Home
  • MEDIA - PRESS CLIPPING
  • УКУСИ ВОЈВОДИНЕ Од здраве хране до најкалоричнијих посластица | Dnevnik
Други гастрономски фестивал „Укуси Војводине” почео је у Лиманском парку, а Новосађани могу и сутра да га посете.
Фото: Дневник (Филип Бакић)

На фестивал који има за циљ промовисање аутентичних производа и јела војвођанске кухиње, дошло је око 130 излагача, скоро дупло више него прошле године, који су представили благо војвођанске кухиње.

Звезде дводневног фестивала су најбољи мали произвођачи и прерађивачи хране из Војводине, ресторани са традиционалном војвођанском кухињом и више од 100 светских кувара који се такмиче у припремању јела у пет категорија.

Фото: Дневник (Филип Бакић)

Менаџерка фестивала Јадранка Бељан Балабан из Удружења „Интерфест” каже да је циљ манифестације да се сви подсетимо заборављених војвођанских јела.

„Поред разноврсне понуде на штандовима, мислили смо и на најмлађе, па ћемо се тако потрудити да науче да препознају квалитетну храну и право воће и поврће“, истиче Бељан Балабан.

Посетиоци имају прилику да уживају у аутентичним јелима као што су супа од фазана, перкелт, секељи гулаш, веганска сарма на војвођански начин, паприкаш од петла или мангулице, печене туријске кобасице, лангош, насуво, гомбоце, штрудле и резанци с маком…


Такмичење сто светских кувара

Осим излагачког дела, припремљен је програм на неколико бина. Једна од њих је куварска, односно велики шатор у којем се одвија друго по реду интернационално такмичење кувара „Војвођански кулинарски куп” на тему војвођанских јела. Више од сто кулинарских мајстора из Србије и региона такмиче се у пет категорија, подељени на јуниоре и сениоре.

Кували су модерна јела на војвођански начин са традиционалним намирницама и припремали војвођанску речну рибу. У недељу је на програму такмичење у прављењу војвођанских тестенина, ресторанског десерта на војвођански начин и од 16 до 17 часова на програму је најтежа категорија, када ће имати педесетак минута да направе јело од намирница које им нису биле унапред познате.


У Лиманском парку налази се и органска пијаца. Организатори фестивала кажу да је она за сад скромна, али да се надају да ће се све више Војвођана одлучити за органску производњу, с обзиром на то да имају добре услове.

Фото: Дневник (Филип Бакић)

Један од излагача Милош Тодоровић из Великог Гаја представља козји сир са сопствене фарме из Јужног Баната, који је специфичан и ретко где се може пробати.

„Имамо сир са црвеним тартуфима, са сремушем, сушеним парадајзом, зеленим бибером и боровницом и могу рећи да је примамљив Новосађанима, иако смо први пут овде“, задовољан је Тодоровић.

Фото: Дневник (Филип Бакић)

Свима је на располагању и целодневни музички, културни и забавни програм за децу и одрасле. На бинама се смењују концерти рок и поп музике, класике и традиционалних тамбураша. Осим што играју старе заборављене игре попут ластиша и кликера, деца се такмиче у скакању у yаковима, прескакању вијаче, ношењу јајета у кашици, а организоване су и креативне, кулинарске и ликовне радионице за њих.

Део дводневне манифестације је и „Хуманитарни шпајз”, акција прикупљања хране, која ће бити донирана Колу српских сестара Епархије Бачке из Новог Сада.

М. Рашић

Фото: Ф. Бакић

Познати кувају за Новосађане

Музичка група „Ничим изазван” ће у недељу око 17 часова кувати за посетиоце, заједно са глумцем Николом Шкорићем, популарним Торбицом из серије „Државни посао”. Они ће припремити своју верзију љубавне вечере на војвођански начин, те ће тада показати како замишљају да заведу девојку добром вечером.

Не изостаје ни богат културни, забавни и едукативни програм. У оквиру „Града клавира”, од 15 и од 17 часова Лимански парк ће одисати класичном музиком и yез импровизацијама. Осим неизоставних тамбураша, чуће се и евергрин музика, као и рокенрол, што је добра прилика да се уз ђускање потроше нове калорије.

Фото: Дневник (Филип Бакић)
Фото: Дневник (Филип Бакић)
Фото: Дневник (Филип Бакић)
Фото: Дневник (Филип Бакић)
Фото: Дневник (Филип Бакић)
Извор: Dnevnik.rs
Tags: