Zum, zum po Fruškoj gori

Na Fruškoj gori možete sresti razne fele. Pasionirane planinare u punoj opremi kako žustro zamaknu niz stazu, lagane šetače sa rukama na leđima koji bi rado zastali da popričaju sa vama, one koji se sunčaju dok im druga polovina ekipe peva i peče roštilj.

Zatim, možete sresti one koje ste jedva naterali da krenu u šetnju, a onda vidite golim okom kako dižu nivo entuzijazma i energije dok čisto dišu punim plućima ili daruju oči nebrojenim bojama. Tu su i badmingtonaši, frizbijaši, fudbaleri, pečurkari, cvečari, sakupljači za herbarijume, a ima i onih koji sa uživanjem ispijaju kafe i upitnim pogledom ispraćaju sve što mrda okolo.

Ja na Frušku odem, nažalost, ne toliko često koliko bih želela, a pojavljujem se, u zavisnosti od raspoloženja, u svim gore navedenim oblicima. Bez obzira na raspoloženje, uvek sa velikim interesovanjem ispratim pčelare i njihove vesele i šarene kuće putujuće.

Lipa blista, lipa peva

Fruška gora je jedinstvena u Evropi i po tome što na preko 30% površine ima lipove šume, pa je med proizveden na njoj sa izuzetno visokim udelom nektara lipe iliti jednostavno i diše i miriše na lipu. Po definiciji, Fruškogorski lipov med je „med visoke monofloralnosti koji su napravile medonosne pčele sakupljanjem i preradom nektara iz cvetova lipe sa planine Fruška gora“. To zapravo znači da se prazni ramovi donesu na Frušku goru, da se pčelice poigravaju sa fruškogorskom lipom, nektar magijom svojom prebace u med i onda se taj isti med vrca opet isključivo na Fruškoj gori da bi med ostao čisto fruškogorski i da bi dobio oznaku geografskog porekla. 

Kovandžije svih zemalja, ujedinite se!

Pre neki dan je u kvizu Potera bilo pitanje koje životinje gaji i iskorišćava kovandžija. Ponuđeni odgovori krave, ovce i pčele. Odgovor nije znao ni Milorad Milinković Debeli, a on sve zna, nego je starom dobrom eliminacijom došao do tačnog odgovora. Nije uzgajivač krava i ovaca, to su kaže imali svi, pa bi znao, i eto, ostadoše pčele. Što će reći da uzgajanje pčela nikada nije bila opšta stvar, da se prvo moralo voleti i znati, pa onda time baviti. Danas je situacija možda i teža, jer je postalo teško zaštititi pčele od kojekakvih zaprašivanja, pa ih je sve manje. Dakle, zapamtimo, kovandžija – uzgajivač pčela!

Foto: novisad.rs

Da biste bili kovandžija, a još u Društvu pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog Sada, morati biti posebni. Svoju posebnost ne smete kriti ni stilom oblačenja. Morate imati specijalno odelo, o kapama da ne govorimo. A, tek alat. Pčelari imaju poseban, samo njima svojstven nož sa kukom, poseban češalj, vrcaljku, hvatače roja, klešta za vađenje ramova, skupljače cvetnog praha, matične rešetke i još mnogo, mnogo toga. Tako posebni možete napraviti poseban med koji ima oznaku geografskog porekla – Fruškogorski lipov med.

Ali, šta meni nije jasno? 

Fruškogorski lipov med je na domaćim i međunarodnim sajmovima bio i šampion kvaliteta i dobitnik zlatnih medalja i osvajač prvih mesta, a Fruškogorski lipov med „Pčelarstva Hunjadi“ od 2006. godine nosi i oznaku „Najbolje iz Vojvodine“. I onda meni nije jasno sledeće: ako imamo med, koji je sa svim svojim nagradama još i jedan od 19 medova koji ima oznaku geografskog porekla u Evropskoj uniji, zajedno sa Italijom, Liksemburgom i Poljskom koje imaju po jedan med, a daleko od Portugala koji ima čak devet i nešto bliže Španiji i Francuskoj koje imaju po tri, kako je moguće da se nismo svima popeli na glavu i nepce sa našim Fruškogorskim lipovim medom?Da se ja pitam, i te kako bismo se popeli!

Za one koji pamte imena:

  • Prezime: Fruškogorski
  • Ime: Med
  • Nadimak: Lipov
  • Mesto rođenja: Najlepša Fruška gora

Za one koji pamte lik:

  • Boja: svetložuta
  • Stanje: tečno ili kristalisano
  • Pakovanje: tegla/kantica

Za one koji pamte brojke:

  • Lipov nektar: preko 60%
  • Polenova zrna: više od 10000 u 10g meda
  • Neredukujući šećeri: više od 60%
  • Sadržaj vode: do 20%

Za one koji pamte šta su jeli:

  • Ukus: srednje sladak lipovski
  • Aroma: intenzivna
  • Rok trajanja: najbolje do 2 godine

Za one koji nisu znali:

  • Med je jedini proizvod insekata koji ljudi jedu.
  • Zujanje pčele je zapravo 11 i po hiljada puta zamahnuto krilima u minuti.
  • Prosečna pčela proizvede jednu dvanaestinu kašičice meda u svom životu.
  • Pčela živi od 40 do 45 dana.
  • Pčelica Maja navija za Borusiju Dortmund i Fenerbahče.

Za one koje se osećaju feministkinjama:

  • Muške pčele su trutovi.
  • Muške pčele ne rade ništa.
  • Muške pčele nemaju čak ni žaoke.
  • Muške pčele se pare sa maticom.
Tags: