Festival koji je dao lekciju iz originalnosti

Gastronomski festival “Ukusi Vojvodine” održan je tokom vikenda u Novom Sadu i zbog autentičnog izgleda oduševio je Novosađane ali i sve posetioce sa strane. Festival je održan na otovorenom, u Limanskom parku.

Zabeležio je veliku posećenost i dao ozbiljan zadatak svima koji bi hteli da organizuju neku manifestaciju u budućnosti. Glavna tema festivala su bila tradicionalna vojvođanska jela, ali su organizatori napravili takav ambijent da prati tematiku, a da posetiocima bude i više nego prijatno i zabavno.

Vreme festivala i gastronomskih manifestacija u Srbiji traje godinama unazad. Neki obeležavaju svoje mini jubileje, a svake godine se pojavi i na desetine novih. Svako od nas zna da se tokom cele godine dešava nešto a da se čini da su gastronomski festivali najčešći. Zbog toga organizatori takvih manifestacija imaju zadatak da naprave nešto drugačije, nešto zbog čega će ljudi poželeti da deo svog vikenda potroše baš na njihovu manifestaciju.

Foto: Gost.rs/Irena Čučković

Festival Ukusi Vojvodine napravio je iskorak u originalnosti kakav dugo nismo mogli da vidimo. Manifestacija je u subotu i nedelju organizovana u Limanskom parku u Novom Sadu, mestu punom zelenila, drveća i prirode. Ambijent koji se savršeno uklopio u to okruženje, prateći tematiku festivala zaslužuje čistu desetku.

Ljudi su na festivalu mogli da probaju razna tradicionalna jela vojvođanskog područja, tako što bi seli na balu sena za mali stočić okruženi prirodom. Vreme je išlo na ruku organizatorima, pa je savršen jesenji dan napunio Limanski park tokom vikenda. Gužva je bila tolika da nije bilo lako naći mesto, što bi se reklo “tražila se bala sena više”. U vazduhu su mirisala kuvana jela, baš kao iz kuhinja naših baka.

Foto: Gost.rs/Irena Čučković

Miris, ukus i ambijent pratila je naravno i tamburica koja se čula sa glavne bine postavljene u blizini štandova. Dobro kuvano jelo, muzika i autentičan ambijent, šta tu još može da nedostaje? Naravno vino. A vina je isto itekako bilo, pa su posetioci imali pravi ugođaj.

Na štandovima su pored pomenutih vina, ljudi mogli da kupe ili probaju i piva iz domaće proizvodnje. Kupovali su se poznati vojvođanski proizvodi poput kulena, a bilo je tu i domaćih rezanaca za supu. Ko je želeo mogao je da kupi i domaći džem, zimnicu ili organsko voće i povrće.

Foto: Gost.rs/Irena Čučković

Glavni štand naravno bio je sa onaj sa tradicionalnim vojvođanskim jelima pa su ljudi rado naručivali vojvođanske krofne, pijanog šarana, kitinkez, supu sa knedlama, piletinu sa mlincima, štrudle i ostale poslastice tog kraja.

Posebna atrakcija bio je ogroman sto sa dve velike stolice gde su se rado slikala deca, ali i odrasli su strpljivo čekali u redu za fotkanje. Festival su obeležili naravno i profesionalni kuvari, kao i takmičenje u spremanju tradicionalnih vojvođanskih jela.

Foto: Gost.rs/Irena Čučković,  Autor: Gordana Ivković, Izvor: Gost
Tags: