Agroklub: Sajmovi / Dešavanja

Supa od morke, rinflajš, sos od višanja, paprikaš, gulaš i ostali vojvođanski specijaliteti, mogli su minulog vikenda da se probaju u Limanskom parku u Novom Sadu, gde je održan prvi Festival gastronomije “Ukusi Vojvodine”, na kojem su posetioci bukvalno uživali u svim čulima.
Široka gastronomska ponuda
Ovogodišnji festival obilovao je raznim tipičnim vojvođanskim jelima, ali i u drugim specijalitetima, a dominirala je hrana i poput domaćih kobasica, ajvara, sireva, kulofa, meda, pekmeza. Takođe, mogle su se kupiti i degustirati različite vrste vina i piva.
Oni koji su želeli da “omaste brk”, u parku mogli su da probaju kako svinjski, tako i ovčiji paprikaš za svega 400 dinara, a pečene kobasice ili pljeskavicu za 200 dinara.
Predstavljanje malih proizvođača
Ideja festivala je da se na jednom mestu predstave proizvođači domaćih proizvoda kao što su: sirevi, kuleni, povrće, ajvar i sve ono što može da se nađe širom Vojvodine u malim proizvodnjama na poljoprivrednim gazdinstvima.
Jadranka Beljan Balaban i Nataša Budisavljević Radišić, inicijatorke i realizatorke ove ideje, na otvaranju prvog festivala “Ukusi Vojvodine” podsetile su da je ovo proces koji je započet pre godinu dana obilaskom kuhinja restorana, salaša i čardi širom Vojvodine, u toku kojeg su imale razloga i za oduševljenje, za skepsu, pa i razočaranje:
“Toko obilaska restorana shvatile smo da se u našim restoranima retko gde može probati čuvena vojvođanska supa, gulaš, paprikaš. Videle smo takođe da postoji veliki broj proizvođača, koji tržištu mogu da ponude kvalitetne proizvode: sir, kulen, prerađevine od voća i povrća, med i proizvodi od meda, likera i vina. Da Vojvodina zaslužuje da njena gastronomija bude prezetnovana ne samo nama, u Vojvodini, nego i daleko šire”.
Kako su istakle, oslanjajući se na bogato iskustva svojih kolega iz Istre, koje su na taj put krenule pre 20 godina i danas imaju jednu od najprepoznatljivijih gastronomskih karti, ne samo u Hrvatskoj već i u Evropi, želja im je da se Vojvodina nađe na toj karti i bude prepoznata kao gastro destinacija u regionu i šire.
Predstavnik jednog od pokrovitelja ove manifestacije – Grada Novog Sada, član Gradskog veća za privredu, Milorad Radojević rekao je da će ovaj festival predstaviti deo onoga što Vojvodina ima, kada je reč o tradicionalnoj hrani i piću. Naveo je kako je gastronomija u svetu postala ozbiljan turistički proizvod, a da su želje da to postanu i Vojvodina i Novi Sad.
Takmičenje kuvara
Drugog dana festivala dominirale su kuvarske kape, koje se u takmičarkom delu ukrstile varjače, a u žiriju je bio i najpoznatiji kuvar sa prostora nekadašnje Jugoslavije, Stevo Karapandža, jedan od onih majstora svog zanata koji je od kuvarske profesije napravio umetnost. On je bio u ulozi predsedavajućeg trinaestočlanog žirija u takmičenju u kuvanju pod nazivom “Tradicionalno vojvođansko jelo na moderni način”.
Degustacija kao edukacija
Ljubitelji gurmanluka, ali i slatkiša, takođe su mogli i da se edukuju, odnosno da kroz degistaciju nauče koja je razlika između perkleta, paprikaša i gulaša. Za “testaroše”, što je na neki način i zaštitni znak Vojvođana, bilo je valjušaka, nabreklih štrudli sa makom i onih od oraha i rogača, ali i šufnudli, kao i rezanca sa makom.
Posle dobrog jela, valjalo se i zaliti pa su ljubitelji dobre kapljice mogli da probaju vrhunska vina, ljute, ali i blage rakije, kao i zanatska piva sa penom ili bez. Oni koji su bili na festivalu kažu da će ga još dugo pamtiti po izvanrednoj hrani i piću, ali i po muzici, kao i dekoraciji koja je dala poseban šmek ovom festivalu.

Izvor (text) : AGROKLUB

Foto : Ljiljana Milovanović